De rechten van kinderen in nieuw samengestelde gezinnen

Het hoorrecht voor kinderen: nu ook voor halfbroers en halfzussen! Dankzij een nieuw arrest van het Grondwettelijk Hof op 21 april 2022 worden alle kinderen in het gezin voortaan beter beschermd als hun ouders uit elkaar gaan. Dit recente arrest voorziet specifiek in een hoorrecht voor halfbroers en halfzussen.

Tot voor kort gold dit hoorrecht enkel en alleen voor de kinderen van eenzelfde ouder. Wanneer de rechter oordeelt over de best passende verblijfsregeling, dient hij vanaf heden ook rekening te houden met de familiale banden tussen halfbroers en halfzussen. Dit nieuwe arrest van het grondwettelijk hof beschermt het recht op het onderhouden van familiale banden en de band tussen halfzussen en halfbroers in nieuw samengestelde gezinnen nog beter. Het gaat hier immers niet alleen over de minderjarige zelf, maar het raakt ook zijn minderjarige halfzussen en halfbroers.

Eerder had de wetgever de belangrijke band tussen kinderen in gezinnen al wettelijk erkend. Zij had namelijk ingegrepen door een recht op persoonlijk contact tussen broers en zussen in te voeren. Met dit nieuwste arrest komt het Grondwettelijk Hof tegemoet aan de veranderende samenleving en bevestigt het onomwonden dat ook de band tussen halfzussen en halfbroers recht op bescherming en eerbiediging verdient. Een evolutie die wij alleen maar kunnen toejuichen!

Wilt u hier meer over weten of heeft u advies nodig met betrekking tot de nieuwe regels die gelden voor nieuw samengestelde gezinnen?

Aarzel dus niet om ons te contacteren.

Wij helpen u graag verder!

 

Veerle Sorel