Veel mensen doen tijdens hun leven al schenkingen aan (klein)kinderen, vrienden of hun partner. Wat wij in de praktijk vaak ondervinden, is dat de schenkers er zich vaak niet van bewust zijn dat deze schenkingen soms niet definitief verworven zijn.
Volgens het huidige Belgisch erfrecht moet de zogenaamde erfrechtelijke reserve van de kinderen altijd gevrijwaard blijven. Voor mensen met kinderen betekent dit dat 50% van de nalatenschap steeds exclusief aan de kinderen toekomt, en de andere 50% van de nalatenschap het zogenaamde beschikbare deel vormt. Dit beschikbare deel mag aan eender wie geschonken worden, zolang het de erfrechtelijke reserve van de kinderen niet aantast.
Na het overlijden wordt een rekenboedel opgesteld, voorheen de fictieve massa genoemd. Daarin worden alle schenkingen die tijdens het leven reeds werden gedaan opnieuw meegeteld, zelfs geïndexeerd, om te bepalen of de erflater bij leven al niet te veel (d.i. méér dan het beschikbare deel) heeft weggegeven (aan andere familieleden of derden bvb.). Reservataire erfgenamen, zoals de kinderen, die menen dat hun erfrechtelijke reserve is aangetast, kunnen na het overlijden de begunstigden van die schenkingen aanspreken. In sommige gevallen kan dit betekenen dat wie een schenking kreeg, deze gedeeltelijk, soms zelfs volledig, maar altijd geïndexeerd, moet terugbetalen aan de nalatenschap. Vaak een koude en totaal onverwachte douche …
Hou er dus rekening mee dat gegeven helaas niet altijd gegeven is. Voorkom dat uw begunstigde, of uzelf als begunstigde, later een deel van wat werd geschonken alsnog zou moeten terugbetalen en laat u grondig adviseren door een expert vóór u een schenking overweegt.
Neem contact met ons op voor professioneel advies.